0731 319 691

MENIU

 

Onix

Acasa > Materiale > Onix

Onix (sau Onyx) este o varietate colorată alb negru, a calcedonului care aparține de mineralele din grupa cuarțului, la fel ca și agatul, numai că acesta din urmă are mai multe nuanțe de culori.
În lumea antică a fost exploatat în Africa de nord carneolul, fiind folosit de romani ca obiecte de podoabă inele, medalioane. În perioda mai târzie a împăraților romani exploatarea perlelor de carneol (karneol) s-au extins și în zona nordică alpină Elveția de azi.
 In Evul mediu mineralul era folosit ca piatră tămăduitoare a bolilor având un efect pozitiv asupra părului, unghiilor, pielii și bolilor digestive ca și horoscop fiind considerat în zodia capricornului corelat cu planeta Saturn

„Vechi ca lumea", onixul este prima piatră pe care o întâlnim în paginile Sfintei Scripturi. în grădina raiului, în preajma râurilor care izvorăsc de aici, se găsește „piatră de onix" (Geneza, 2,12). Reîntâlnim onixul în proorocirile lui Ezechiel: „Tu te aflai în Eden, în grădina lui Dumnezeu; hainele tale erau împodobite cu tot felul de pietre scumpe: cu rubine, topaze și diamante, cu crisolit, onix și iaspis, cu satir, smarald, carbuncul și aur.” (Ezechiel, 28,13)

Onixul s-a numărat printre gemele preferate ale antichității. Meșteri dăltuitori și gravori au sculptat din el căni, potire, vaze, diferite obiecte deco¬rative, menite să înfrumusețeze mesele bogate și ambianța încăperilor. Poetul Al. Macedonski menționează onixul înfățișând un ospăț egiptean din vremea faraonului.

Onix Mielle

Onix Miele este  un onix din Iran și este unul dintre cele mai clasice materiale datorita culorii sale galbene si transparenței excelente atunci cand este luminat din spate. Norii creeaza efecte teatrale splendide.
Aplicatii posibile: Trepte, contratrepte, podeste, glafuri de interior.
Finisaje: lustruit.

Detalii

Onix Multicolor

Onixul Multicolor este de provenienta din Iran. Fundalul acestui onix este un galben auriu foarte intens cu mișcări circulare ce intersectează culoarea roșu închis.
Aplicatii posibile: Trepte, contratrepte, podeste, glafuri de interior.
Finisaje: lustruit.

Detalii

Onix Verde

Onixul verde este de provenienta din Iran. Este un material clasic mereu folosit ca o piatră decorativa. Când este luminat din spate, culoarea verde deschis devine foarte teatrala datorita intruziunilor sale delicate.
Aplicatii posibile: Trepte, contratrepte, podeste, glafuri de interior.
Finisaje: lustruit.

Detalii