Glosar

ANTICHIZARE – procedeu mecanic sau chimic prin care se confera suprafetei pietrei un aspect imbatranit..

ARDEZIE – roca metamorfica formata din argila si nisip. Are duritatea 6-7 pe scara Mohs. Se foloseste in amenajari interioare si exterioare. Exista variante de ardezie flexibila.

BAGHETA – element decorativ care delimiteaza suprafete cu texturi si culori diferite sau participa la amenajarea unor ornamente complexe.

BASTON ( full bullnose) – tip de prelucrare a marginii blatului. Aspectul final este total rotunjit ( convex). Cand prelucrarea se face doar pe jumatate atunci se numeste “semi-baston” (half bullnose). Relatia R = t/2 se pastreaza in zona prelucrarii. Daca R=t (raza de prelucrare este egala cu grosimea blatului) atunci prelucrarea se numeste “demi-baston” ( demi-bullnose).

BIZOT (chamfer) – tip de prelucrare a marginii blatului. Aspectul final arata o taiere la un unghi de regula de 45 grade. In cazul in care prelucrarea se practica pe ambele parti atunci se numeste “dublu bizot” (“double chamfer”)

BUCIARDARE – procedeu prin care se imprima pe suprafata pietrei puncte sau linii cu ajutorul unui ciocan special.

CHIT pentru piatra – chit pentru rosturile dintre placile de piatra naturala, rezistent la variatii de temperatura.

CHITUIRE – procedeu de acoperire a gaurilor cu o rasina. Se foloseste in special pentru travertin. Chituirea este importanta in procesul de intretinere.

CROSS CUT – procedeu de taiere a blocurilor sau lastrelor perpendicular pe venatura naturala

FINISAJ – procedeu de suprafata aplicat pietrei prin care se obtin caracteristicile estetice si/sau de performanta dorite. 

Finisaj ANTICHIZAT (tumbled) – finisaj prin care se urmareste obtinerea unui aspect imbatranit al pietrei, obtinut in urma procesului de sablare chimica sau fizica (vezi SABLARE)

Finisaj BRUT (rough) – finisaj care rezulta in urma procesului de taiere a pietrei. Piatra are un aspect primar, brut. 

Finisaj BUCIARDAT – finisaj obtinut in urma procesului de buciardare ( vezi BUCIARDARE)

Finisaj FIAMAT (flamed, thermal) – finisaj obtinut printr-un procedeu de suprafata care presupune expunerea pietrei la o temperatura inalta (flacara) urmata de o racire brusca

Finisaj LUCIOS (polish) – finisaj obtinut prin lustruirea suprafetei pietrei pana se ajunge la un grad de stralucire care permite reflexia superioara a luminii.

Finisaj MAT (honed) – finisaj obtinut prin lustruirea suprafetei pietrei pana se ajunge la un grad de stralucire care permite reflexia redusa a luminii (aspect satinat).

Finisaj PERIAT – finisaj obtinut in urma procesului de periere. (vezi PERIERE)

Finisaj SCAPITAT – finisaj obtinut prin procedeul de scapitare (vezi SCAPITARE)

FUSTA (apron) – prelungire a blatului care se adauga prin lipire si are drept scop mascarea zonei de sub acesta.

IMPERMEABILIZARE – tratament aplicat suprafetelor din piatra pentru a le asigura acestora protectia la apa, praf si pete.

IMPREGNATOR (impregnator) – solutie de impermeabilizare a pietrei naturale care penetreaza in adancime si ofera protectie la praf, apa si diferiti agenti.

INTRETINERE – proces de ingrijire a suprafetelor din piatra naturala. Presupune tratamente ale suprafetei.

MOZAIC – procedeu de arta decorativa prin care se obtine un model sau o imagine de ansamblu folosind piese componente mici. Se monteaza pe un suport din plasa.

PANEL – panou prefabricat format din bucati mai mici din piatra lipite intre ele.

PAVAJ – zona acoperita cu blocuri de piatra si folosita pentru circulatie pietonala sau rutiera. Piatra se aseaza pe un pat din mortar sau nisip. Se mai intalneste si termenul de “paviment”.

PERIERE – procedeu mecanic de finisare a suprafetei pietrei, cu ajutorul unei perii rotative. 

PIATRA CUBICA – piatra cu grosime mai mare de 5 cm, folosita in special la pavaje. Piatra cubica fatetata are toate laturile netede si taiate la unghiuri drepte. Piatra cubica natur este produsa prin despicare si are fetele neregulate.

PIATRA NATURALA – denumire generica pentru granit, marmura, travertin, calcar, sandstone, ardezie 

PICURATOR – prelucrare in forma de sant, amplasata sub glaf cu rol de a impiedica scurgerea apei pe suprafata de sub acesta.

ROST – spatiu lasat intre placi (sau intre piatra montata si materiale adiacente) pentru a permite miscarea relativa a acestora (mai des ca urmare a dilatatiei) sau pentru realizarea unui finisaj placut.

SCAPITARE (split face) – procedeu de aschiere a fetelor placilor din piatra prin lovirea marginilor acestora cu un dispozitiv tip ciocan.

SIGILANT (sealant) – solutie pentru acoperirea superficiala a suprafatelor din piatra naturala si a rosturilor. Protejeaza la apa si praf.

SLEFUIRE – procedeu de prelucrare a pietrei pentru a-i netezi si lustrui suprafata.

VENATURA – ramificatie de nervuri la suprafata pietrei.

VEIN CUT - procedeu de taiere a blocurilor sau lastrelor in linie cu venatura naturala.

Alte articole: